Bio

2010: Niet minder dan 15 jaar nadat de band 13 (spreek uit: dertien) hun eerste vinylsingle uitbracht op het Electrolux-label, de voorloper van Excelsior Recordings, verschijnt hun debuutalbum (11) op Excelsior Recordings. Hoe het zo lang heeft kunnen duren?

1995: Na een Londens avontuur keert gitarist Robin Berlijn terug naar Amsterdam, vastbesloten een eigen band te beginnen. Hij trekt aan de bel bij Henk Jonkers, met wie hij daarvoor in Fatal Flowers speelde. "Op voorwaarde dat Dick Brouwers gaat bassen," zei Jonkers, die Brouwers leerde kennen via de Soft Parade. Aan die voorwaarde werd voldaan en samen beginnen zij een nieuwe band, 13.

Bij de lancering van Electrolux worden 5 vinyl-singles uitgebracht, van nieuwe bands als Caesar, Visions of Johanna (later Johan), Scram C Baby en ook 'Rollin and Tumblin' / 'Married Woman' van 13. De single is grote-stads-blues volgens het 13-recept: een explosief punkbluesrock-mengsel, hard doch dansbaar. Manische gitaar, een ritmesectie als een nijlpaard in een porseleinkast, begeleid door Berlijn's melancholische vocalen.

13 trekt het clubcircuit in. Ze toeren als voorprogramma van Claw Boys Claw, als support van de Stranglers in Paradiso en duiken op de meest onvermoede plekken op, van Tsjechië tot Parijs. Maar waar andere bands al snel hun naam vestigen, is de tijd nog niet rijp voor 13.  "Spectaculaire live-band, maar domweg te ruig," is een veelgehoorde opmerking.

Terwijl het 13-repertoire verder groeit, met nummers als 'Patron of the Arts' (over de zoektocht naar een contract), ‘Guitarwhore' (over Berlijn's Londen-avonturen) en 'Kicks' (over kicks!), verdwijnt het gezelschap weer in de luwte. Slechts sporadisch laten zij van zich horen, zoals tijdens Sleazefest 2005, en een Subbacultcha-avond in 2006.

De heren worden steeds meer in beslag genomen door hun afzonderlijke bezigheden. Zo speelt Brouwers met Daryll-Ann, Jonkers met Hallo Venray, en Berlijn met Ellen ten Damme. Tijdens de opnames van haar cd 'Impossible girl' raakt Robin weer in contact met Excelsior-maestro Frans Hagenaars. Hierbij spreken zij af om nu voor eens en altijd die 13 cd op te nemen. Maar nu echt.

In 2006 neemt Hagenaars een eerste sessie op. Hij geeft 13 de complete vrijheid. Met als resultaat 9 korte, heftige energieuitbarstingen, waaronder de furieuze instrumental 'Jig Saw'.

In 2009 keert 13 twee dagen terug naar de studio voor 'I Did It', een 7 minuten durend bombardement, en 'Get Your Act Together'. En daarmee heeft 13 z’n zaken voor elkaar gekregen. 

(11), het verhaal van 13, verschijnt op 27 september 2010 bij Excelsior Recordings.